Wyjątkowa włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród licznych możliwości, które daje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń i duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie posiłki
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. Nowa restauracja na mapie Krakowa Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film