Tajemnice kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

najlepsza polska kuchnia Kraków

Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różne tradycje, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które pospolite są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest przede wszystkim to, iż najistotniejszym oraz w największym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z rozmaitymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma właściwie dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści akcentują, iż jest pyszna oraz sycąca.