jak przygotować kaszę jaglaną

W dzisiejszych czasach skupiamy się na tym, co jemy – wybieramy produkty coraz rozsądniej, kierując się zdrowiem oraz dietą. Czasy, kiedy jedliśmy wszystko w bezgranicznych ilościach już minęły – czas na zdrowe pożywienie oraz naturalne produkty. Z tego powodu coraz częściej też szuka się zastępników w kuchni. Sól i tłuszcz zostaje absolutnie odsunięty od jadłospisu a towary dość ciężkie dla żołądka oraz jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. Wielokrotnie zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem czy też kaszą. Mają one identycznie dużo produktów odżywczych, jednakowoż organizm najzwyczajniej w świecie znosi je o wiele przyzwoiciej. Idealnym przykładem dobrego towary jest kasza jaglana, która kiedyś gościła na stołach niezmiernie w wielu przypadkach a dzisiaj niestety została zapomniana.

szarlotka z kasza jaglana

Na szczęście coraz to więcej ludzi docenia jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do dziennego jadłospisu tej właśnie kaszy. Dlaczego? Czym ona różni się od standardowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż riposta na to pytanie jest niezmiernie łatwa – kasza jaglana to całkiem inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to podkreśla, bowiem są to nadzwyczaj delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Trzeba traktować ją nieco inaczej aniżeli tradycyjną, kultową nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się jedynie tradycyjnie. Jej przygotowanie żąda nieco więcej czasu jakkolwiek jest tego godne, bowiem wrażenia smakowe są w rzeczywistości fajne. Z jakiej przyczyny niemniej jednak musimy zaintrygować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana ma niesłychanie dużo wartościowych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny produkt lub trudno jest je odszukać.
Przykład? Kasza jaglana jest niezwykle solidnym źródłem wybitnie wielu witamin z grupy B, ale nie wyłącznie, dostarcza bowiem też witaminy z grupy E, jakie nadzwyczaj poprawiają pamięć i koncentrację a też dużo idealnych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Prócz tego kasza jaglana to jest nadzwyczaj bogata w antyoksydanty, co świadczy, że wychwytuje i przede wszystkim neutralizuje tak zwane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą wyraża? To pierwszorzędny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to też kasza niezmiernie odżywcza oraz w głównej mierze lekkostrawna, skutkiem tego nadaje się dla chorych i naturalnie dla dzieci, jakim wbrew pozorom trafny przyrządzona powinna wybitnie smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik okazjonalnie spotykany skutkiem tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.